Mottónk: ITT MÁS

Rövid látogatásra invitálom a Harmónia Idősek Falvába, amely szolgáltatásaival a hazai viszonyok között kiemelkedő helyet vívott ki magának.

A Harmónia Idősek Falva 4 intézményét ajánlja Önnek

Valóban más. Mert általában az idős korosztálynak létrehozott különböző lakóhelyek megfelelnek ugyan az ész érvek által támasztott követelményeknek, ám Gyömrőn az érzelmek is szerephez jutnak. Sőt domináns szerephez!

A Harmónia Idősek Falvában 2000 óta fogadjuk azokat az embereket, akik idősödve is teljes és derűs életre vágynak. Legyen szó fiatalos, korukat meghazudtoló hölgyekről, urakról, akik akár táncra is perdülnek egy-egy ritmusosabb zeneszám hallatán, vagy elmélyedő, tévéző, olvasást kedvelőkről, netán egy ultipartira mindig készen állókról, vagy horgolás közben bizalmas információkat cserélő, majd változatosságképpen az unokák fényképével büszkélkedő hölgyekről – nálunk valamennyien otthonra lelnek. Gyakorlatilag telt háznak örvendünk, meg is teszünk mindent azért, hogy a hathektáros falu négy és félszáz lakója ne kívánkozzon el a főváros vonzáskörzetéhez tartozó barátságos, kis városból, Gyömrőről.

De hisz’ nem is hiányzik olyan sok ahhoz, hogy az ember jól érezze magát! Pár megszokott bútor és kép a falon, egy kis főzőalkalmatosság. Esetleg, hogy néhány négyzetméteren kertészkedhessen, virágokkal felderítve környezetét. Magyarországon egyedüliként itt együtt élhet kutyájával, macskájával -és máris otthonos a kis „lakás”. Bevásárolhat ABC-nkben, új frizurát csináltathat a szépségszalonban, esetleg uszodai társas kikapcsolódást szervezhet. Tévedés ne essék a felsoroltak is a falu részét képezik csakúgy, mint a sétautak, a szalonnasütő helyek vagy az állatkert.

Bizonyos életkor után az ember arra ébred, hogy itt is fáj, meg ott is fáj. Az évgyűrűk számának szaporodásával sajnos nő a megbetegedés esélye. A gyömrői idősek falujában ezt sokféle módon igyekszünk mérsékelni: rendszeres orvosi szolgálattal, gyógytornával, nővéri felügyelettel. Nem volt könnyű feladat jó csapatot építeni, de remélem sikerült! Akik itt dolgoznak nem nyűgként bánnak az idős lakókkal, hanem tisztelettel, megbecsüléssel, barátságos hanggal. Szóba sem jöhet, hogy egy nővér egy ajtón kopogás nélkül benyisson- ez nem kórterem, ez lakás! A mosolygós ápoló pedig legalább olyan jó hatást gyakorol az érintettre, mint az orvosság.

Utcáról nézve a falu egységes egész, nevének megfelelően harmonikusan illeszkednek egymáshoz a különböző épületek, szinte fürödve a virágos-cserjés zöld környezetben. Közelebbről már szembetűnők az eltérések. A Harmónia és a Szivárvány házakat a szervezettebb életformát kedvelőknek ajánljuk, szálloda rendszerű kialakításuk miatt. Mindkét épületen belül található presszó, étterem, a zenészek, előadóművészek fellépését szolgáló kis színpad. A közösségi helyiségekben társasjátékokhoz, a könyvtárban az internethez is hozzáférhet a használni vágyó. A Borostyán és a Dália házakat a kötetlenebb életmód hívei választhatják, ezekben tágasabbak a lakrészek. A parkosított kert, ahová a teraszok nyílnak, közös teret biztosít a lakóknak az egymás közötti kapcsolattartáshoz. Az idősebbeken kívül fogadjuk azokat a fiatalabbakat is, akik akármilyen ok miatt ápolásra szorulnak vagy fogyatékkal élnek. A súlyosabb eseteknek: a pszichiátriai betegeknek, az öregkori feledékenységben szenvedőknek a Nefelejcs ház nyújt otthont, diszkréten elválasztva a falu többi részétől, de biztosítva az épületben és körülötte a szabad mozgást, amit az itt élők hangsúlyozottan igényelnek.

Tulajdonképpen a kapcsolat az Élettel mindennapos. Lakóink vendégeket fogadhatnak, ők maguk pedig kijárhatnak a faluból. A közelünkben működő szupermarket törzsvásárlóí mi vagyunk: lakók és dolgozók. Természetesen a csoki- és játékvásárlás az unokák látogatása előtt fokozódik. Mindkét érintett fél számára a boldogság csúcsa, ha a kicsinyek éjszakai alvásra is itt maradnak, amiről csak tájékoztatást kérünk. Igyekszünk humánummal közeledni a velünk kapcsolatot létesítőkkel.

Uszodánkat a helyi iskolások is használják. A gyömrői gyermekotthon neveltjei ünnepi alkalmakkor műsorral kedveskednek nekünk, amit kisebb-nagyobb ajándékokkal viszonzunk.
Örül, aki adja, örül, aki kapja!

És öröm az is, ha valaki társra talál. A közös élmények közelebb hozzák az egyedül élőket. Szalonnasütésen át az állatkert lakóinak etetéséig számos alkalom kínálkozik egymás jobb megismerésére. S az új, meghitt kapcsolatot diszkréten, de örömmel fogadjuk, mert boldognak lenni – soha nem késő. Aki arra vágyik, az imatermekben lelki békéjét is megtalálhatja.

Arra törekszünk, hogy nyugalmat nyújtsunk, biztonságot adjunk, és mindenki megtarthassa méltóságát velünk-nálunk élete végéig.

Köszönöm érdeklődését!

Dr. Huszár László Richard

ügyvezető

Megszakítás