index.html




Öregek otthona fogyatékkal élők, Alzheimer kórban szenvedők, dementálódott idősek ápolására

A "Nefelejcs Ház" pszichiátriai betegek, fogyatékkal élők, Alzheimer kórban szenvedők, dementálódott idősek ápolására, gondozására felkészült intézmény. A ház két jól elkülönített egységből áll. A beköltöző állapota alapján egy szakmai csoport dönti el, hogy melyik szintre kerüljön a lakó. A két szinten élők nem zavarják egymást.

A lakók az előtérrel, fürdőszobával rendelkező önálló lakrészek egy- vagy két személyes szobáiban élnek. Együttélésük hasonlít a régi, megszokott élethez, sok közös rendezvénnyel, szolgáltatással, szabadidős programmal. A kétszemélyes lakrészek a szolidaritás elvének megvalósulását szolgálják, segítve az egymás közötti segítségnyújtást, valamint a társas életet. A napközbeni tartózkodásra alkalmas közös helyiségek lehetőséget adnak arra, hogy több kis csoport szerveződjön, csökkentve a konfliktusok számát, de elkerülve az izolációt.

A bentlakók igényei szerint kialakításra került kert esztétikai funkciója mellett egyaránt szolgálja a biztonságot és a pihenést. A dementálódott és beteg idősek nem tudnak felügyelet nélkül eltávozni, ez is szavatolja a személyes biztonságukat.

A szolgáltatás része az egészségügyi ellátás, mely tartalmazza a háziorvosi -, neurológiai- és pszichiátriai rendelést, az ápolási-gondozási feladatokat, a gyógyszer és gyógyászati segédeszközök beszerzését, a szervezett gyógytornát, a napi négyszeri étkezést és a gyógyélelmezést. Mindenkinek azt a segítséget nyújtják a szakemberek, amelyik az állapotukból adódóan szükséges számukra.

A Nefelejcs Ház lakóinak mentális rehabilitációját, a beszédmegértését, állapotuk stabilizálását szakorvosok és gyógypedagógusok segítik.